Ryba zapiekana w warzywach

Dzis z lekkim spóźnieniem przepis na rybę zapiekaną w warzywach. Ale na piątek tez się przyda 🙂

IMG_0633_450x338

Dla 4 osób:

600-700 g filetów z morskiej ryby

200-300 g mieszanych warzyw (marchew, seler, pietruszka w korzeniu, por)

1 cebula

250 g pomidorów lub czubata łyżka koncetratu pomidorowego

40 g żółtego sera startego na tarce

60 g masła

sól

20 g tartej bułki trochę mleka

Filety podzielić na porcje, zalaż w misce mlekiem. Jarzyny oczyścić, pokroić w talarki, włożyć do rondelka z 20 g masła i  zalać 3/4 łyżkami wody. Duśicć do miękkości. rybę odsączyć z mleka, posolić i ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym maśłem i wysypanym tart a bułką. Skroipić rybę reszta stopioonego tłuszczu i wyłozyć warzywa. Posmarowąc wierzch koncentratem pomidorowym lub obłozyc pomidorami. Posypać serem. Wstawić do piekarnika w temperaturze 180 st C. Piec  20-30 minut. Podawać z ziemniakami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.