Sałatka nicejska

IMG_0759_450x338

Podaję opis tej klasycznej sałatki z ksiązki, z której pochodyi przepis- Sofia Brandon „Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa”. wyd. Świat Książki, 2010 r.

„Trwają zażarte dyskusje na temat tego, co powinno byc w sałatce nicejskiej. Wszyscy zgadzają się co do tuńczyka i jajek. Poza tym panuje dowolność. Restauracje w calej Francji podają ja z ryżem, a ja widziałam sałatkę nicejska nawet z ziemniakami i fasolka szparagowa gotowana na parze. Oryginalny przepis z Niceji wymienia jedynie surowe warzywa.”

Oto moja wersja:

280 g tuńczyka z puszki w zalewie własnej

2 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki

230 g pomidorków rzymskich (małe podłuzne) przeciętych na połowy

1 ogórek

sos:

3 łyzki oliwy z oliwek extra virgin

2 łyzki soku świężo wyciśniętego z cytryny

sól czosnkowa

pieprz

Ogórek umyć, pozostawić w skórce, pokroić w talarki. Tunćzyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić. Skąłdniki sosu wymieszać w misce. Polac składniki i wymieszać.

Jutro zapraszam na kolejne rybne danie, tym razem obiadowe.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.