Glazurowane żeberka

16684559_1659768124034119_1784752336_n_550x413

Dla 4 osób:

1 kg żeberek wieprzowych

1/2 szklanki pikantnego kechupu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki czerwonego octu winnego

2 łyzki brązowego cukru

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

łyżeczka suszonego tymianku

6 łyżek oleju

sól, pieprz

Mięso umyć i osuszyć. Podzielić na porcje. Obgotować 15 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjąc z wrzątku i osuszyć. Połączyć ze sobą składniki glazury. Wymieszać z żeberkami i odstawić do lodówki na 3 godziny. Następnie żeberka ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200st C 40 minut, co  jakiś czas smarować glazurą.

Przepis z: „Magazyn kulinarny Poradnika Domowego” nr 9/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.