Korzenny placek marchewkowy

Cięzki, wilgotny i pyszny 🙂

15978517_1625892790754986_1480567731_n

Na forme o średnicy 26 cm

2 szklanki marchewki stratej na tarce jarzynowej

1 lyżeczka mielonego cynamonu

1/2 lyżeczki mielonego imbiru

1 szklanka bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, posiekane daktyle i morele, sliwki suszone)

1 szklanka wiorków kokosowych lub zmielonych migdałów w zalezniści od tego, co bardziej lubicie

3/4 szklanki brązowego cukru

2 szklanki mąki

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

1/2 szklanki mleka

Marchew wymieszac z bakalami, mielonymi migdalami (wiorkami kokosowymi), imbirem, cynamonem i olejem. Dodać mleko i jajka, wymieszać. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wymieszac z pozostałą masą. Powinna byc bardzo gęsta. Przelozyć do natluszcoznej i wysypanej mąka foremki. Piec godzinę w temperaturze 180 st. C.

Ciasto smakuje z kremem z serka homogenizowanego, choć my lubimy najbardziej ciasta bez kremów.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.