Sernik z marcepanem

Bez spodu, z pewnością przepis moze się przydać na Święta.

Na formę o średnicy 26 cm:

75 g masła

7 jajek

500 g chudego twarogu

500 g tłustego twarogu

250 g cukru

2 paczki budyniu waniliowego

szczypta soli

200 g surowej masy marcepanowej

100 g gęstej śmietany 30%

Foremkę natłuścić i wysypać tartą bułką. Masło rozpuścić, wystudzić. Białka 6ciu jaj oddzielić od żółtek. Twaróg zmielić trzykrotnie, wymieszać z żółtkami, cukrem i budyniem. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodac do masy serowej i lekko wymieszać. Masę przełożyć do foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika- 175 st C (z termoobiegiem- 150 st C). Marcepan zetrzeć na tarce jarzynowej, dodac jajko, wymieszać, następnie dodać śmietanę i wymieszać. Po 30 minutach pieczenia rozprowadzić mase marcepanowa na środku sernika, tak, aby nie dotykała samych brzegów, odstęp powinien wyniesć ok. 1 cm. Piec jeszcze kolejne 30 minut. Ostudzić w piekarniku 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem można wyjąć.

Przepis z: „Laura. Backen” nr 3/2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.