Ciastka twarogowo-śmietankowe

Przepis na podstawie bardzo starego przepisu, który zapisałam jako dziecko w notatniku kulinarnym jakieś 30 lat temu. Już wtedy lubiłam gotować.

 

Na jakieś 50-60 sztuk (dokładnie nie liczyłam)

2 jajka

250 g twarogu

500 g mąki

250 g gęstej kwaśnej smietany

125 g masła

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

Mąkę wymieszać z sodą, cukrem waniliowym i cukrem, dodac posiekane masło. Dodać pozostałe składniki i wyrobic ciasto. Będzie dość luźne. Miske z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny. Następnie wyjąc podsypac mąką, wałkować i wykrwac foremkami ciasteczka. Piec w temperaturze 180 st C. ok 10-12 minut na złoty kolor.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.