Placek dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Pyszny jesienny wypiek 🙂

 

 

Na formę o średnicy 26 cm:

700 g dyni

1 jabłko

1 pomarańcza

80 g rodzynek

40 g masla

120 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

200 g śmietany kwaśnej

3 jajka

pół łyżeczki cynamonu

250 g ciasta francuskiego

Dynię i jabłko brać, wyjąc nasion,a pokroić w kostkę. Udusić na maśle, aż będą miekkie. Rodzynki zalać wrzatkiem, odcedzić. Pomaranczę umyc i sparzyć otrzeć skórkę, a sok wycisnąć i zalać sokiem rodzynki. Pozostaiwć na pół godziny. Odecedzić, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową, śmietaną, jajkami i cynamonem. Foremkę wyłozyć ciastem francuskim, obciążyć groszkiem do pieczenia i piec w temperaturze 210 st. C ok. 10 minut. Nastepnie wyjąc groszek i wyłozyc dynie z jabłkiem na podpieczony spód. Zalać masa smietanową, wstawic do piekarnika, piec kolejne 30 minut.

Przepis z: „Frau mit Herz spezial. Backen nach Grossmutters Art” nr 2/2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.