Makaron z tuńczykiem

Na Światowy Dzień Makaronu 🙂 Słuchajcie, ale się objadłam! 😉

 

Dla 4 osób:

300 g mrożonego groszku

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 mała cebula

200 g pomidorków koktajlowych

400 g makaronu

250 g tuńczyka w oleju

olej

30 g startego parmezanu

1 cytryna

Groszek wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować krótko (3-5 minut). Czosnek przepuścic przez praskę, obraną cebulę posiekać. Pomidorki umyć i pokroić na połowki. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Tuńczyka odcedzić z zalewy, rozdrobnić widelcem. W głębokiej patelni rozgrzać 2-3 lyzki oleju. Wlozyć cebule i czosnek, przesmażyć na złoto, dodać tunczyka. Dodać obgotowany groszek i połówki pomidorow, wymieszac i smażyc przez chwilę. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Rozłożyc na talerze i posypać parmezanem. Kto lubi może dodać bazyliowe pesto.

Przepis z : „101 przepisów Świata Kobiety” tom 56

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.