Leberknödel

Mam pewne klopoty z przetlumaczeniem nazwy tego dania. W zasadzie to dodatek do dań. Pulpety z… watrobki podawane, tutaj w Bawarii, w rosole.

Dla 4 osób:

200 g wątróbki cielęcej

1 duża cebula

 1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

2 kromki chleba tostowego

60 ml mleka

40 g słoniny

2 jajka

80 g tartej bułki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sol, pieprz

szczypta majeranku

nieco otartej skorki z cytryny

Watróbkę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę oczyścić i posiekać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę. Tosty pokroić, zalać mlekiem. Watróbkę, cebule i słoninę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Chleb odcisnąć i dołozyc do zmielonej masy. Dodac jajka, tartą bułkę i pietruszkę. Dodac przecisniety przez praskę czosnek, wrobic gładką masę, doprawić do smaku pieprzem sola, majerankiem i skórka cytrynową. Odstawić do lodówki na 30 minut. Nastepnie wigotnymi dłońmi formowac pulpety, gotować w oslonej wodzie na niewielkim ogniu przez 15 minut. Podawać w rosole. 

Przepis  z ksiązki: „Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert” wyd. Weltbild 2008.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.