Paluchy drożdżowe z musli (Müsli Stangen)

Müsli Stangen- to oryginalna nazwa tego wypieku. Przepis znaleziony na pudełku z musli „Kölln Müsli Früchte ohne Zucker”. Naprawde pyszne. Super lecker. 🙂

Na 10 sztuk:

150 mleka

100 g masła

325 mąki pszennej tortowej

1 opakowanie suszonych drożdży (7g)

235 g musli z owocami bez cukru (wzięłam pełnoziarniste)

1 lyżeczka soli

2 łyżki cukru

1 jajko

poza tym

1 żółtko

1 łyżka mleka

50 g musli z owocami bez cukru

Mleko ogrzac i rozpuścic w nim masło, ostudzić do letniej temperatury. Mąkę wymeiszą cz drożdżami. Diodac sół, jajko, cukier, musli, wymieszać, na koniec dodac mlekjo z masłem i zagnieść ciasto. Odstawić pod przyjryciem do wyrośnięcia na 50 minut. Ciasto zagnieść ponownie na omączonym blacie, uformowac 10 paluchów. Smarować żółtkiem rozmieszanym z 1 lyżką mleka. Obtaczać w musli, ktore lekko docisnąć. Przykryć i odstwić do wyrośnięcia na 25 minut. Piec w nagraznym piekarniku w temperaturze 200st C (z termoobiegiem- 170st C) ok. 25 minut.

To mój tegoroczny wpis do Word Bread Day 2016.

Dis ist mein Beitrag um Worldbreadday 2016.

World Bread Day 2016 (October 16)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.