Ryba w boczku na posłaniu ze szpinaku

ryba_zapiekana_w_szynce_2_560x420

Ryba plus szpinak pasuja idealnie 🙂

Dla 4 osób:

1 kg filetów rybnych

cytryna

olej

200 g wędzonego boczku

100 g zółtego sera

2 łyzki siekanych ziół (natka pietruszki, oregano)

500 g szpinaku

mąka

1-2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Rybe ołukac i osuszyć. Każdy kawałek ryby skropic sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Owinąć nim filety rybne. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ser zółty zetrzeć na tarce, posypac ryby. Następnie posypac posiekanymi ziołami. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 st. C. Szpinak przebrac, ociac ogonki (można też wziąc mrożony), umyć. Na petelni rozgrać 2-3 łyzki oleju. Wrzucic posiekany czosnek, wsypać 1-2 łyzki mąki. Przesmażyc na rumiano i dodac szpinak.Dusić przez kilka minut. Doprtawić do smaku solą i pieprzem. Ułozyć na talerzac a na wierzchu położyć rybę.

Przepis z: „101 przepisów Świata kobiety” Tom 48

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.