Prosta tarta z jabłkami

Jesienne jabłuszka są pyszne 🙂

Na forme do tart o średnicy 26 cm:

100 g mąki

85 g masła

4 jabłka

szczypta soli

2 łyzki cukru

4 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek

Makę, 60 g masła, sól, 1łyżkę wodyumieścić w misce i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i odłożyc do lodówki na 30 minut. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartke pokroic na plasterki. Foremke natłuścić i wysypać mąką. Ciasto rozwalkować i wyłozyc nim foremkę. Ułożyć plasterki jabłek. Następnie położyc pozostałe masło w cienkich wiórkach. Posypać pozostałym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175st C (z termoobiegiem- 150 st C) ok. 60 minut. Wystudzić. Galaretkę zagotowac z jedna łyżką wody i posmarowac tartę.

Przepis z: „Tina spezial Backen” nr 01/2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.