Steki wołowe a ‚la Esterhazy

Rodzina szlachecka Esterhazy zasłynęła na terenie całej monarchii austro-węgierskiej jako wybitni smakosze. To danie jest obecnie popularne również w Austrii.

Dla 4 osób:

4 steki wołowe z tluszczem na brzegu po ok. 180g

sól, pieprz

1-2 łyżki mąki

6 szalotek

2/3 łyzki masła

ok. 300-400ml bulionu wołowego

1 marchewka

pół korzenia pietruszki

mały kawałek korzenia selera

50 g pokrojonego w kostkę boczku

4 łyżki kwaśnej smietany

1 łyżka posiekanych kaparów

skórka otarta z cytryny

posiekana natka pietruszki

Piekarnik nagrzać do temperatury 180st C (z termoobiegiem- 160st C). Steki ponacinac na brzegach od strony tłuszczu i nieco rozbić, posolić i popierzyć. Z jednej strony obtoczyć w mące. Szalotki oczyścić i posiekać  w półplasterki. Na patelni rozgrząc 1/2 łyżki masła. Obsmażyć mięso najpierw po stronie z maką przez 2 minuty, następnie 2 minuty po drugiej stronie. Wyjąć z patelni i przełozyc do innej z pokrywką. Szalotki podsmazyć na pozostałym maśle, dodac połowe bulionu i zagotować. Przelac do steków, przykryć pokrywka i wstawić do piekarnika na ok. godzinę, od czasu do czasu obracac i ewentualnie dodac bulionu.

W tym czasie oczyścić warzywa, posiekac w słomkę, podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodac nieco bulionu i udusić, aby był jeszcze lekko twardawe.

Mięso wyjąc z sosu. Mąkę (1 łyżka) wymiesząć ze smietana i zagęścić sos, dodać kapary, doprawić do smaku pierzem i sola oraz odrobiną skórki cytrynowej. Mieso ponownie włożyc do sosu, na wierzchu ułożyć warzywa i posypac natka pietruszki.

Przepis dodaję akcji:

Przepis z: „Meine Familie und Ich books” – „Alpenküche für zu Hause” 9/2015

(przeprasazam za zdjecie nieciekawe, tym razem nie udalo sie zrobic lepszego)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.