Makaron z cukinią, papryka i serem feta

To już ostatki cukini z ogródka- będę tęsknić za nią przez cały rok…

IMG_0459_800x600

Dla 4 osób:

400 g makaronu

po 1 zielonej i 1 żółtej cukini (kabaczek)

1 żółta papryka

pół cytryny

1 ząbek czosnku

1 pęczek szczypiorku

200 g sera feta

4 łyżki oleju

sól, pieprz

2 łyżki marynowanych kaparów

Makaron zagotować w osolonej wodzie, odcedzić, 100 ml wody zachować. W tym czasie umyć cukinie, odciąć końce i pokroić w cienkie paski np. obieraczką do szparagów. Parykę oczyścić, umyc i pokroić w cienkie paski. Cytryne sparzyc, skórkę zetrzć na atrce,a sok wycisnąc. Czosnek obrac i drobno posiekać. Szczypiorek umyc i posiekać. Ser feta pokruszyć.

Na aptelni rozgrzac olej, dodac cukinię i paprykę, dusić 2 minuty. Dodac posiekany czosnek, skórke z cytryny i kapary. Dodac makaron, wymieszać. Dodać sok z cyryny i wode od gotowania makaronu. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Makaron podawac posypany serem feta i szczypiorkiem.

Przepis z: „Meine Familie und ich” nr 9/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.