Medaliony wieprzowe w sosie piwnym z kapusta po bawarsku

Prosto z Bawarii mam dzis dla was danie z regionu na rozpoczęcie Oktoberfest, ktory oficjalnie rozpoczął się już wczoraj w Monachium. Malzeit!

Dla 4-6 osób

1 kg polędwicy wieprzowej

1 główka białej kapusty

2 cebule

3 łyzki masła

olej do smażenia

1 jabłko

250 ml bulionu

1 mala butelka ( 0,33 l) piwa słodowego

1 łyżka cukru

2 łyżki octu jabłkowego

sól, pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżeczki maki ziemniaczanej

Kapustę oczyścić, poszatkować. Jabłko obrac i pokroć w kostkę,1  cebulę drobno posiekac. Na patelni rozgrzać 2 łyzki masła, wsypac cukier i skarmelizowac, dodać jabłko i cebulę. Dusic kilka minut, dodac kapuste i bulion, wymieszać, dusić pod przykryciem 1 godzinę. Następnie doprawić do smaku pieprzem i solą oraz octem oraz wymeisząc z 1 łyzką pietruszki.

Polędwicę pokroić na medaliony o grubości 4/5 cm, nieco rozbić, smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po 2/3 minuty, patelnie przełoc 2/3 minutyyc do angrzanego piekarnika. na pozostałym tłuszczu podsmażyc pokrojona 1 cebulę, następnie zalać piwem i gotować 2- 3 minuty. Dodac 1 łyzkę masła, wymeiszac, doprawić do smaku sola i pieprzem, włozyć 1 łyzke natki i wzymiesząć. Sosem polewac medaliony.

Przepis na podstawie przepisów z tygodnika „Laura”

I jeszcze bonus w postaci bawarskiej kartki o tematyce kulinarnej, która sama robilam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.