Tatar z łososia

 

Piękna kolorystycznie kompozycja 🙂

Dla 4 osób:

1 ogórek

sól

5 łyżek kremówki

wasabi w paście

1 i 0,5 limonki

1 pęczek szczypiorku

po 250 g surowego wędzonego łososia

2 szalotki

cukier, pieprz, kolendra, oliwa

Ogorek umyc, przekroić wzdłuż, wyciąć pestki i drobno pokroić. 2 lyżki kremowki wymiesząć z 1/2 łyżki wasabi. Dodac do pokrojonego ogórka, doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem.

Jedną limonkę spażyć i otrzeć skórkę a sok wycisnąc. Szczypiorek opłukać , osuszyć i posiekać . 1/3 wymieszać z pozostałą kremówką oraz sokiem i skórką z 1 limonki. Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Filet z surowego łososia umyc i osuszyć, Posiekac na drobno, podobnie postąpic z wędzonym łossiem i połączyć oba rodzaje łososia. Tatar skropic sokiem  z pozostałej połówki limonki. Wymieszać z drobno posiekaną szalotką oraz pozostałym szczypiorkiem. Dodac kilka posiekanych listków kolendry i łyżkę oliwy. Doprawieć do smaku sola i pierzem. Rozłozyć na talerzykach, podawać z dipami.

Przepis z:” 101 przepisow Świata kobiety”, tom 56

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.