Cukinia nadziewana farszem z kaszą pęczak

Cukinia to chyba moje ulubione warzywo zaraz po pomidorach 🙂

Dla 4 osób:

2 średnie cukinie

1/2 szklanki ugotowanego pęczaku

1 duża cebula

1 marchewka

1 żółta papryka

100 g startego sera żółtego

po 3 łyzki posiekanego majeranku i natki pietruszki

3 łyżki masła

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

Posiekaną cebule podsmazyćna maśle razem z marchewką starta na tarce. Dodac pokrojoną w drobna kostke papryke i dusić przez kilka minut. Połączyć z ryżem, natka i majerankiem, doprawic do smaku sola i pieprzem. Wymieszać z 2/3 sera. Cukinie umyc, odciąć końce, pokroić  na 3 części pionowo. Wydrązyć wnętrze i nadziać nadzieniem. Ustawić pionowo w naczyniu do zapiekania. Koncentrat zalać szklanką wody, wymieszać i podlac cukinie. Cukinie posypać pozostałym serem. Zapiekać w temperaturze 190 st C ok. 30 minut.

Przepis z: „Magazyn Kulinary Poradnika Domowego” nr 9/2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.