Rolady wieprzowe

Jakoś zatrzymałam się na tym przepisie, wszystko zrobione, obfocone, zjedzone, tylko weny do blogowania brak…

Dla 4 osób:

4 kotlety wieprzowe z łopatki

sól, pieprz

5 łyżek oliwy z oliwek

200 g pora

200 g pieczarek

1 łyżeczka maki ziemniaczanej

200 ml śmietany

1 cytryna

1 łyżka sosu worcester

pieprz kajeński

nadzienie:

200 g mielonej wieprzowiny

sól, pieprz

gałka muszkatałowa

4 ząbki czosnku

100 g szynki

2 jajka

100 g zielonych oliwek

Kotelety rozbic, posopić i popieprzyć. Mielone mieśo doprawić do smaky solą, pieprzem, wycisnietym czosnkiem i zmieloną gałką muszkatałową. Dodac :pokrojona szynkę, jajka i oliwki, wyrobić na jednolita mase i posmarowac kotelty. Zawinąć rolady i związać sznurkiem. Obsmażyć an rozgrzanej oliwie i podlac wodą, dusić pod przykryciem w średnio nagrzanym piekarniku, aż bedą miękkie. Podlewać co jakiś czas. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć krążki pora, posiekane pieczarki, doprawić do smaku solą i pierzem, dusić do miękkości. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody, śmietanę, sos worcester i sok z cytryny. Gotowac jeszcze 2 minuty stale mieszając. Dodac płyn z pieczenia mięsa, wymieszany z pieprzem kajeńskim. Mięso podawać polane sosem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.