Köttbullar w sosie kurkowym

Po szwedzku 🙂

kttbular_z_kurkami_3_560x420

Dla 4 osób:

500 g mielonego mięsa mieszanego wieprzowego i wołowego

1 duzy kartofel

200 g kurek

2 cebule dymki

olej

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

5 łyżek bułki tartej

250 g  i 5 łyżek śmietany kremówki

1 jajko

sól, pieprz

300 ml bulionu

1 łyżka mąki

Cebuliki drobno posiekac, połowe podsmażyc na rozgrzanym oleju, odstawić do wystudzenia. Kartofla umyc , ugotowac do miękkości w osolonej wodzie, przepuścic przez praske i wystudzić. W misce wymieszac mięso, wbić jajko, dodać kartofla, cebule, tarta bułkę , 5 łyżek smietany, posiekana pietruszkę i 1 łyżeczke soli.  Uformować 20 okrągłych klopsików, ostawić  na 30 minut do lodówki. Nastepnie uśmayć na rozgrzanym oleju przez 10 minut z często obracając. Odstwić w ciepłe miejsce. W tym czasie oczyścić kurki. Na oleju podsmażyć pozostałą cebulkę, dodac grzyby i smażyć przez kilka miut, posypać mąką, smażyc przez ok miute, podlac bulionem i śmietaną, smayżc do zgęstnienia sosou przez ok. 5 minut. Podawac z ziemniakamiz  wody, duszonym zielonym groszkiem i żurawiną z kompotu.

Przepis dodaje do akcji: Skandynawskie lato 2016

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.