Chłodnik polski

W sam raz na upały 🙂 Pyszny z młodymi kartofelkami, a nawet z chlebem 🙂

Dla 4 osób:

200 g czerwonych buraków

200 ml wody spod kiszonych ogórków

ok. 1l kwaśnej śmietany ( z powodzeniem połowę zastąpiłam jogurtem naturalnym)

100 g gotowanego mięsa cielęcego (wzięłam mięso z kurczaka)

2 ogórki kiszone

1 świeży ogórek

2 jajka na twardo

sól, pieprz

szczypiorek, koperek

Buraki wysszorowac i ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrac i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać wodę od ogórków, śmietanę, pokrojone w kosteczkę mięso, pokrojone w kostkę ogórki (świeże wcześniej obrać) i posiekane jajka.  Przyprawiuć sola i pierzem, wymeisząc. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypac posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.