Szwabski placek z bezą i porzeczkami (Schwäbisches Träubleskuchen)

Tym razem śladami wspomnień z dzieciństwa mojego męża. Słodka beza i kwaskowe porzeczi dają interesujące połączenie.

IMG_0239_420x560IMG_0240_560x420

Na formę o średnicy 26 cm:

250 g mąki

250 g cukru

125 g masła

szczypta soli

2 całe jajka i 2 białka

1/2 cytryny

500 g czerwonych porzeczek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Zagnieść mąkę, 100 g cukru, sól, 2 żółtka, drobno startą skórkę z cytryny i drobno posiekane masło. Ciasto uformowac w kule, zawinąć w folię spożywcza i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie umyć porzeczki, osuszyć i odzszypułkować. Ciasto przełozyć do natłuszczonej foremki, wykleić foremke, formując wysoki brzeg. Ponakłuwać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 200 st. C przez 20-25 min. Nastepnie obniżyć temperaturę do 150st C. Ciasto wyjąc z piekarnika. Ubić na sztywno pianę z 4 białek ze szczyptą soli, stopniowo dodawać pozostały cukier i mąke ziemniaczaną. Ostrożnie wymieszać z porzeczkami i wyłożyc na podpieczony spód. Piec kolejne 20 minut.

Przepis z: „Moja Kuchnia. Wydanie specjalne  nr 23/92- Ciasta owocowe”

Przepis dodaję do akcji:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.