Chleb bruschetta

Taki chleb jest postawą przekąski bruschetta. Nieskomplikowany w wykonaniu, a lekki i pyszny 🙂

Jakw idac jednego chleba zaponialam naciąć 😉

 

Na dwa bochenki po 500g>

2 łyzki oliwy z oliwek

21 g drożdzy

950 g mąki pszennej

2 łyżeczki soli

600 ml letniej wody wymieszac z oliwą, wkruszyć drożdze i wymieszac do rozpuszczenia. Dodac pozostale składniki i wyrobic lużne ciasto (Moze dość mocno sie kleijć). Posypac niewielką ilością maki i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyjąc na omączony blat i uformowac dwa okrągłe bochenki. Odstawic przykryte do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzac do temperatury 230 st. C. Chleby naciąć. Piec ok. 30 minut.

Przepis z: ” Mein Landrezept. Brot backen” nr 1/2016

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.