Placek kokosowy

egzotyczny_placek_kokosowy_1_560x420

Zapraszam na nasze niedzielne ciasto 🙂

egzotyczny_placek_kokosowy_2_560x420

Na blachę o wymiarach 30×40 cm:

4 jajka

250 g masła lub margaryny do pieczenia

200 g cukru

50 g brązowego cukru

szczypta soli

250 g mąki

100 g mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek jogurtu naturalnego

50 g wiórków kokosowych

1 limonka

175 ml soku ananasowego

Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem brązowym na puszystą masę, dodawać pojedyńczo żółtka nie przestajać ucierać masy. Białka ubić z solą na pianę. Obie mąki wzmieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do ubitej masy na przemian z jogurtem. Wymieszać z pianą z białek. Wyłożyć na natłuszczona blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C (z termoobiegiem 175 st. C) przez 15 minut, następnie rozprowadzić na wierzchu wiórki kokosowe i piec jeszcze 15 minut. Limonke umyć, otrzeć skórkę, a sok wycisnąc i wszystko wymieszać z sokiem ananasowym. Nasączyć nieco wystudzone ciasto, a następnie całkowiecie ostudzić.

Przepis z: „Laura. Backen” nr 2/2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.