Ciastka motylki

Dziś chciałabym zaprosić Was na ciasteczka motylki, które piekłam z moimi synkami.

Piec to może oni i piekli, ale bardziej podobało im się oczywiście zjadanie 😉

 

Na ok. 15 sztuk:

 

 

280 g mąki pszennej

140 g skrobi kukurydzianej

120 g cukru pudru

1opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

180 g masła

1 jajko

15 g naturalnego gorzkiego kakao

1 białko

 

Mąkę przesiać do miski razem ze skrobią kukurydzianą i cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, oraz proszek do pieczenia, a następnie pokrojone na kawałki zimne masło i jajko. Szybko zagnieść ciasto (gdyby było za suche można dodać nieco zimnej wody). Podzielić na 2 części: jedna z nich zagnieść z kako i odrobiną wody. Z obu części uformowac kulki, zawinąć w folię spozywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie uwałkowac na posypanej mąką stolnicy placki o grubości ok 0,5 cm. Polóżyc jeden na drugim i ywinąć w roladę. Roladę kroić na plastry,dociskac po dwa do siebie, układać je na blachach wyłozonych papierem do pieczenia formując motylki. Posmarowac roztrzepanym białkiem. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180st. C ok. 15 minut.

 

 

 

No i zjedzone. Acha, te, co zostały wyfrunęły na dwór, gdzie też dlugo nie pożyły 😉 Dziecięce apetyty na świeżym powietrzu mocno się powiększają… 😉

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.