Gulasz mocno w sosie

Wszelkie gulaszowe wariacje są u nas mile widziane 😉

Dla 4 osób:

1 marchewka

100 g korzenia selera

1,5 kg cebuli

4 ząbki czosnku

2 kg mięsa na gulasz wołowego np. łopatka

5 łyżek smalcu

60 g koncentratu pomidorowego

5-6 łyżek octu

50 g mielonej słodkiej papryki

500 ml bulionu wołowego

500 ml czerwonego wina wytrawnego

1 łyżeczka nasion kminku

sól, pieprz

Marchew i selera obrac, drobno posiekać. Cebule i czosnek obrac i posiekac w kostke. Mięso oczyścic z blon i pokroc w kostkę 2-3 cm. W brytfannie rożpuścić smalec, dodac cebulę i czosnek i podsmażyć na szklisto.  Dodac warzywa i smazyc mieszając 15 minut. Piekarnik nagrzac do 180st.C ( z termoobiegiem- 160) Dodać ocet, koncentrat pomidorowy, paprykę, kminek, wino i bulion. Wymieszać. Dodać mięso, wymieszac, posolic i popieprzyć. Przykrykryc brytfanne pokrywka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Przepis z: „Meine Familie und ich” nr 2/2016

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.