Śnieżny tort kokosowy

Tym razem chciałabym zaprosić was na „śnieżny” tort kokosowy. Wygląda tak:

 

 

 

Czyż nie wygląda, jak zrobiony ze śniegu?

 

Na formę o średnicy 28 cm:

ciasto:

200 g masła

200 g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

450 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

7 łyżek mleka

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka. Zmiksować z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wymieszać z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej foremki, piec w temperaturze 180st. C ok. 35 minut. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.

 

krem:

800 ml mleka

2 budyniu waniliowego

6 łyżek cukru

250 g masła

Budyń ugotować na mleku wymieszanym z cukrem, wystudzić. Masło utrzeć mikserem i stopniowo ucierając dodawać po łyżce budyń. Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta.

 

dekoracja toru:

400 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

100 g wiórków kokosowych

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Przybrać w dowolny sposób. Wierzch i boki obsypać wiórkami kokosowymi.

Przepis z: „Przyjaciółka” nr 21/ 2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.