Błękitne cytrynowe ciasteczka serduszka

Dziś w dniu Walentynek mam dla was oczywiście coś słodkiego w kształcie serc. W pięknym błękitnym kolorze:

 

Zrobiło  się prawie, jak w niebie? Prawda?

Składniki na ok. 60-70 ciastek

Ciasto
1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej
100 g brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka skorki otartej z cytryny
300 g mąki
180 g posiekanego masła
2 żółtka
1 szczypta soli

Lukier
200 g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
niebieski barwnik spożywczy
kolorowa cukrowa posypka do ozdoby

Kandyzowaną skórkę cytrynową i cukier zmiksować w mikserze na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywcza i odstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać- 175 °C ( z termoobiegiem- 160°C). Ciasto rozwałkować i wycinać foremką serduszka. Piec 12 minut. Wystudzić. Następnie wymieszać składniki lukru, Część lukru była u mnie w nieco ciemniejszym odcieniu niebieskiego- teraz możemy rozpocząć zabawę- wszystkie ciastka pomalowałam jasnoniebieskim lukrem. Część z nich dostała kolorową cukrowa posypkę, a część abstrakcyjne wzory z ciemniejszego lukru, które wykonałam łyżką robiąc szlaczki. Lukier schnie jakieś 2-3 godziny.

 

Udanych Walentynek! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.