Piernik na piwie

Witajcie w Nowym Roku! Niech będzie dla was udany i szczęśliwy 🙂 U mnie jeszcze klika kolejnych przepisów to reminiscencje świąteczno- sylwestrowe. Dziś piernik na piwie.

Na forme keksowa o boku 30 cm:

300 g mieszanych bakalii

500 g mąki

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki jasnego piwa

250 g miodu

1 łyżka przyprawy do piernika

50 g masła

4 jajka

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Bakalie sparzyć we wrzątku, większe pokroić w paski, obsypać łyżką maki. W rondelku skarmelizować 2 łyżki cukru. Dodać piwo i miód oraz pozostały cukier. Gotować 5 minut, aż karmel się rozpuści. Wsypać przyprawę do piernika, wymieszać i ostudzić. Masło rozpuści i ostudzić. Masę miodowa zmiksować z żółtkami, masłem i połowa mąki przesianej z sodą. Białka ubić na sztywno z odrobina soli. dodawać do masy na przemian z pozostała mąka lekko mieszając łyżką. Dodać bakalie i wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w temperaturze 190 C ok. 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku jest wypieczone.

Przepis z tygodnika „Przyjaciółka” z 2014 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.