Mikolajowe ciastka

Moze nie wygladaja idelanie, ale wykonane rekoma dzieci, choc troche Mikolaje przypominaja 😉

A ten jeden Mikolajek jest dla was 🙂

Na ok. 10-12 sztuk o srednicy 10 cm:

90 g surowej masy marcepanowej

175 g maki

65 g cukru

85 ml+1 lyzka mleka

1/2 lyzeczki weglanu amonu

25 g masla

lukier:

225 g cukru pudru

1 bialo

2 lyzki soku z cytryny

dekoracja:

czerwony barwnik spozywczy,

male kolorowe groszki czekoladowe,

cukier perlisty

50 g marcepanu zetrzec na tarce, dodac pozostale skladniki ciasta i zagniesc. Rozwalkowac na posypanej maka stolnicy na ok. 4 mm i wykrawac ciastka. Przekladac na balszki wylozone papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 18 minut. Ostudzic. Wymieszac skladniki lukru. Polowe zabarwic czerwonym barwnikiem spozywczym. Przelozyc do dwoch foliowych woreczkow, odciac maly rozekz ktorego wyciskac lukier na ciastka, narysowac mikolajowe glowki. W miejscach na opczy wlozyc czekoladowe groszki. Z pozostalego marcepanu ulepic kuleczki i przykleic za pomoca odrobiny lukru jako nos. Brode posypac dodatkowo cukrem perlistym.

Przepis z: „Laura. Backen im Winter” nr 04/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.