Placek z nadzieniem dyniowym i orzechowa kruszonka

Bardzo dobry- nadzienie przypomina mi nieco tofi z lekkim warzywnym posmakiem 😉

Na forme o srednic y24 cm:

275 g gotowego ciasta francuskiego

nadzienie:

450 g dyni hokkaido

110 g brazowego cukru

150 ml mleka skondensowanego

2 lyzeczki cynamonu

po 1/2 lyzeczki mielonej galki muszkatalowej, mielonego imbiru i mielonych gozdzikow

2 jajka

kruszonka:

40 g posiekanych orzechow wloskich

50 g brazowego cukru

40 g maki

3 lyzki stopionego masla

3/4 lyzeczki cynamonu

Foremke wylozyc papierem do peiczeniua, a anstpenie ciastem francuskim, formujac wysoki brzeg, nastepnie wstawic do lodowki. Dynie pokroic, wyjac pestki, obrac, pokroic na kawalki, podlac niewielka iloscia wody, nastepnie dusic do miekkosci ok. 20 minut, zmiksowac i ostudzic. Pure z dyni wymieszac z jajkami, mlekiem, cukrem i przyprawami. Skladniki kruszonki wymieszac widelcem. Nadzienie wylac na przygotowany spod, wstawic do nagrzanego piekarnika ( 180°C, z termoobiegiem- 160°C), piec przez 20 minut, nastepnie posypac kruszonka i piec jeszcze ok. kolejne 30 minut. Przed serwowaniem calkowicie wystudzic.

Przepis z: „Backen leicht gemacht” nr 6/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.