Äppeltarta- Szwedzki tort jablkowy

Na moje urodziny- tym razem swietowalam w stylu skandynawskim. Mowie wam: Palce lizac!

Na forme o srednicy 26 cm:

spod biszkoptowy:

3 jajka

3 lyzki zimnej wody

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

100 g cukru

75 g maki

masa jablkowa:

1 kg kwaskowatych jablek

1 opakowanie cukru waniliowego

2 lyzki soku z cytryny

50 g cukru

150 g masla

100 g dzemu z zurawin

1 opakowanie budyniu waniliwego bez cukru (na 500 ml mleka)

200 g smietany kremowej

czekoladowa posypka

Bialka oddzielic od zoltek. Zoltka ubic z 50 g cukru, woda i cukrem waniliowym na puszysta mase. Bialka ubic na szytwno ze szczypta soli wsypujac stopniowo cukier. Dodawac stopniowo piane z bialek do zoltek wraz z przesiana maka i  wymieszac lekko lyzka. Przelozyc ciasto do natluszczonej i wysypanej tarta bulka foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C ( z termoobiegiem- 160°) ok. 15-20 minut. Wystudzic i wyjac z foremki. 

Jablka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej, wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Budyn wymieszac ze 125 ml zimnej wody. Dodac jablka i pokrojone maslo, wymieszac. Zagotowac mieszajac, gotowac mieszajac 1-2 minuty, wystudzic. Biszkopt posmarowac dzemem zurawinowym, nastepnie zalozyc obrecz do tortow i wylozyc mase jablkowa. Wstawic do lodowki do stezenia na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posmarowac ubita smietana i posypac czekoladowa posypka.

Przepis z: „Meine Familie & ich” Nr 11/2013

Przepis dodaje do akcji:

Kuchnia skandynawska 2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.