Skoleboller- norweskie slodkie buleczki

Macie ochote na pysznosci z Norwegii?

norweskie_buleczki_3_413x550

Składniki na ok. 20 sztuk:

 

ciasto:

 

500 g mąki

1/2 kostki masła

50 g drożdży

1/2 szklanki cukru pudru

1 płaska łyżka cukru kryształu

1 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

3 jajka

szczypta soli

 

nadzienie:

 

1/2 l mleka

4 żółtka

1 opakowanie budyniu waniliowego

1 łyżka cukru

cukier waniliowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Z mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru kryształu zrobić zaczyn, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do zaczynu dodać 2 jajka, cukier puder, mąkę, kardamon i sól. Wyrobić łyżką, dodać masło i wyrobić łyżką (Ciasto jest dość miękkie i klejące). Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Przyrządzić z podanych składników masę budyniową. Najpierw ugotować budyń z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej, następnie pojedynczo rozprowadzić żółtka w budyniu. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wycinać szklanką koła i ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Gdy podrosną denkiem szklanki zrobić wgłębienia,  w które trzeba nałożyć nadzienie. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 180°C ok. 20 minut.

 

Przepis z: „Kobieta i życie” nr 10/2015

Przepis uczestniczy w akcji:

 

 

 

Kuchnia skandynawska 2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.