Ciasto ucierane ze sliwkami

Dzieciaki jak zwykle jadly prawie tuz po wyjeciu z piekarnika 😉 Sliwki prawie calkowicie „zatonely” w ciescie 😉

Na forme o srednicy 24 sm:

400 g sliwek

125 g miekkiego masla

125 g cukru

szczypta soli

3 jajka

165 g maki

1 opakowanie budyniu waniliowego lub migdalowego

2 lyzeczki proszku do peiczenia

2 lyzki soku z cytryny

Sliwki umyc, osuszyc, wypestkowac. Maslo utrzec z cukrem i sola na puszysta mase. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac. Make wymieszac z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, dodawac partiami wraz z sokiem z cytryny do masy maslanej i krotko ucierac. Ciasto przelozyc do natluszczonej foremki. Poukaldac na wierzchu sliwki. Piec 40- 45 minut w tempaeraturze 180°C ( z termoobiegiem- 160°C).

Przepis z: „Lisa. Kochen und Backen” nr 9/2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.