Cukinia po grecku

Znow cukinia, to juz ostatki z mojego ogrodka. Szkoda, ze to juz koniec. Juz nigdy nie bede narzekac na nadmiar cukini 😉

cukinia_po_grecku_2_550x413cukinia_po_grecku_1_413x550

Dla 4 osob:

2 cukinie

250 g mielonego miesa

cebula

1/2 czerwonej papryki

2 zabki czosnku

oregano

sol, pieprz

3 lyzki maki

2 lyzki masla

400 ml plynnej smietany

100 g startego ostrego zoltego sera np. tylzycki, cheddar

1 jajko

Cukienie przekroic wzdluz, obgotowac w osolonej wrzacej wodzie 15 minut. Wyjac, ostudzic i wydrazyc. Wydrazony miazsz posiekac. Cebule i papryke oczyscic i pokroic w kostke. Czosnek drobno posiekac. Na patelni rozpuscic 1 lyzke masla, dodac mieso i warzywa, smazyc ok. 5 minut mieszajac. Doprawic do smaku oregano, sola i pieprzem. Farszem napelnic cukinie i wystawic do naczynia zaroodpornego, lub 2 mniejszych. Pozostale maslo rozpuscic w rondelku, podsmazyc z maka na rumiano, rozprowadzic smietana, gotowac ok. 5 minut, dodac ser, wymieszac , przyprawic do smaku sola i pieprzem, dodac jajako i wymieszac. Sosem polac cukinei, wstawic do piekarnika. Piec w temperaturze 200 °C ok. 15 minut.

Przepis z: „Magazyn kulinarny Poradnika domowego nr 9/2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.