Galeretka z zielonych winogron

galaretka_z_zielonych_winogron

Musicie sprobowac! 🙂

10 sloikow

12 szklanek winogron ( w oryginalnym przepisie czerwone, wzielam zielone)

garsc swiezych platkow rozanych

2 szklanki cukru zelujacego 2:1

1 lyzeczka kwasku cytrynowego

Winogrona umyc, oberwac, wlozyc do garnka, wlac 3/4 szklanki wody, dodac umyte platki roz. Zagotowac, gotowac przez 10 minut, ostudzic i wstawic do lodowki na noc. Na drugi dzien przelac przez sito i przetrzec.  Dodac kwasek cytrynowy, gotowac 40 minut na niewielkim ogniu, dodac cukier zelujacy, wymieszac, gotowac przez 5 minut, napelnic sloiki i zakrecic ustawiajac do gory dnem, aby sie zamknely.

Przepis na podstawie: „101 przepisow” Swiata Kobiety, tom 12.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.