Rzodkiewki zapiekane w sosie serowym

Wiem, ze to raczej wiosenne warzywo, ale i teraz mozna dostac swieze jesienne odmiany 🙂

zapiekane_rzodkiewki_w_sosie_serowym

 Dla 4-6 osob:

3 peczki rzodkiewek

200 ml bulionu drobiowego

150 ml smietany kremowki 30%

po 2 lyzki masla i maki

100 g startego zoltego sera

200 g szynki konserwowej

sol, pieprz

Rzodkiewki oczyscic, umyc, obciac ogonki i korzenie. Bulion zagotowac w rondlu, polaczyc ze smietana. Na patelni rozpuscic maslo, posypac maka podsmazyc na rumiono i nastepnie przelozyc do bulionu. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Powstaly sos zdajac z ognia, dodac polowe startego sera i wymieszac. Szynke pokroic w plsaterki. Zwinac w ruloniki. Rzodkiewki przekroic na polowki. Sos wlac do naczynia zaroodpornego, wlozyc rzodkiewki, a nastepnie zwinieta w ruloniki szynke. Posypac pozostalym serem. Zapiekac w temperaturze 200°C ok. 20-25 minut.

Przepis z: „101 przepisow” Swiata kobiety, tom 56

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.