Babeczki drozdzowe z marchewka

Polubia je dzieci. Ale nie tylko: sloneczny kolor i slodyczycz marchewki przypadna i wam do gustu- na wspomnie lata 😉

 

Na 12 sztuk:

ok. 1/4 l mleka

1 opakowanie suszonych drozdzy (7 g) lub swieze ok 21 g 

1 lyzka+ 75 g cukru

150 g marchwi

350 g maki

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

100 g masla

3 zoltka

Mleko ogrzac do letniej temperatury. Wymieszac z drozdzami i 1 lyzka cukru, odstawic do wyrosniecia. Marchew obrac i zetrzec na bardzo drobnej tarce-Make wymieszac z pozostalym cukrem, sola i cukrem waniliowym. Dodac maslo w temperaturze pokojowej, zoltka i marchew. Wlac mleko z drozdzami, wymieszac, ciasto powinno byc bardzo luzne, nie zagniatac. Ostawic do wyrosniecia na godzine pod przykryciem.  Nastepnie przekladac lyzka do foremek muffinkowych.  Przykryc papierem do pieczenia i odstwic na 30 minut do wyrosniecia. Papier zdjac. Piec w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 15-20 minut.

Przepis na podstawie przepisu z: „Laura. Backen im Frühling” nr 2/2011.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.