Zupa paprykowa z ryzem

Juz jestem, tym razem proponuje zupe z pysznej, wrzesniowej, ogrzanej sloncem papryki.

Dla 4-6 osob:

100 g ryzu

4 roznokolorowe papryki

2 cebule

300 g kabanosow

maslo

500 g pomidorow

3/4 l bulionu warzywnego

koncentrat pomidorowy

sol, peprz,cukier

mielone chili

kilka listkow bazylii

Ryz ugotowac na sypko w osolonej wodzie i odcedzic. Papryke i cebule drobno pokroic. Kabanosy pokroic na plasterki. W garnku rozgrzac 2 lyzki masla, wlozyc kabanosy a nastepnie cebule. Kiedy sie zeszkli dodac papryki, podsmazyc, nastepnie dodac pokrojone w kostke pomidory (bez skory i pestek). Zalac bulionem, dodac 1-2 lyzki koncentratu pomidorowego, wymieszac, goptowac ok. 10 minut. Przyprawic sola, cukrem, pieprzem i chili. Wymieszac z posiekana bazylia i ryzem. Mozna podawac z kleksem kwasnej smietany i natka pietruszki.

 

Przepis uczestniczy w akcji:

 

Przepis z: „Moje gotowanie” nr 9/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.