Czekoladowy placek z cukinia

 Kurcze, chyba sie nie odczepie od tej cukini 😉 Pora na przepyszny czekoladowy placek z cukinia 🙂

 

Na forme o srednicy 26 cm:

3 jajka

100 ml oleju

400 g mlodej cukini

kilka kropel olejku waniliowego

150 g polamanej czekolady

50 g kakao

180 g cukru

250 g maki

1 lyzeczka sody oczyszczonej

1 lyzeczka proszku do pieczenia

szyczypta soli

Cukinie umyc, odciac konce i zetrzec na tarce jarzynowej. Nastepnie dobrze odcisnac z nadmiaru soku na sicie. Jajka ubic z cukrem, szczypta soli i aromatem waniliowym na puszysta mase. Make wymieszac z kakao, soda oczyszczona i proszkiem do pieczenia. Polamana czekolade rozpuscic w kapieli wodnej i nieco wystudzic. Do masy jajecznej dodawac naprzemian make i olej mieszajac mase mikserem. Nastepnie dodac cukinie ciagle mieszajac. Pod koniec dodac czekolade i wymieszac. Ciasto przelozyc do natluszconej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze180°C ok. 45 minut. Przybrac w dowolny sposob- u mnie rozpuszczona czekolada mleczna, orzeszki pekanowe i kruszonka z czubka, ktory odcielam z ciasta.

Przepis z: „Kuchnia” nr 9/2013

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.