Salatka ziemniaczana z oliwkami

Moze do grilla, co? W oryginale byly oliwki czarne, ktore zastapilam zielonymi.

Dla 4-6 osob:

1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 
1 por 
3-4 korniszony
sól i pieprz
sok z cytryny
mały kubek kwaśnej śmietany
mały słoiczek czarnych oliwek, odsączonych z zalewy (wzielam zielone)
łyżka ostrej musztardy
posiekana natka pietruszki i koperek

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Pory oczyścić, umyć, osuszyć, pociąć w cienkie półplasterki, zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 5 minut, by zmiękły. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Korniszony pokroić w kostekę, oliwki w paski. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć ze śmietaną z musztardą, zieleniną, doprawiając do smaku kminkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła.

Przepis od patrycji (mikimama) z bloga Czerwien i blekit. Dziekuje za inspiracje.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.