Gulasz a la boef bourgignon

Swietna obiadowa propozycja 🙂

Dla 4-6 osob:

600 g marchwi

6 cebul

1 zabek czosnku

600 g miesa wolowego na gulasz

150 g boczku

150 g smietany creme fraiche

3 lyzki masla

2 lyzki przecieru pomidorowego

1/4 l czerwonego wina wytrawnego

sol, pieprz

Mieso pokroic w gruba kostke, marchewki , cebule i czosnek oczyscic i pokroic w kostke. Boczek pokroic w kostke. Maslo rozgrzac na patelni, podsmazyc boczek i mieso przez ok. 10 minut mieszajac. Nastepnie dodac przecier pomidorowy, cebule, czosnek i polowe marchewek. Smazyc jeszcze 2 minuty mieszajac. Zalac winem, gotowac przez ok. 3 minuty, dodac 1 1/4 l wody, zagotowac i doprawic do smaku pieprzem i sola. Przelozyc do brytfanny z pokrywka i dusic w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180°C ok. 2 godziny, po 1 1/2 godziny dodac pozostale marchewki, wymieszac. Podawac z kleksem smietany.

Przepis na podstawie przepisu z tygodnika „Laura”.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.