Chleb ziolowy

Pora znow na chleb. Z ziolami z wlasnego ogrodka i z ziolowym twarozkiem 🙂 Pycha 🙂

Na 1 bochenek o wadze ok. 800 g:

100 g maki zytniej ciemnej

375 g maki pszennej typ 1050

75 g zakwasu zytniego

1 lyzeczka cukru

1 lyzka soli

21 g swiezych drozdzy

50 g kremowego twraozkowego serka ziolowego

mieliny kminek, anyz

swieze, posiekane ziola ok 1 lyzka (np. koperek, szczypiorek, lubczyk, bazylia)

ok. 250 ml letniej wody

Wszystkie skladniki, oprocz ziol umiesic w misce i zagniesc ciasto (moze byc lekko klejace). Wyrabiac przez 5 minut. Nastepnie dodac ziola i ponownie zagniatac, aby rownomiernie sie rozprowadzily. Przykryc i odstawic na 30 minut. Ciasto ponownie zagniesc, uformnowac bochenek i umiescic w namaczonym koszyczku wzrostowym, lub na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Przykryc sciereczka  i odstawic do wyrosniecia do podwojenia objetosci na ok. 30 minut. Chleb z koszyczka przelozyc na blache i naciac. Zwilzyc woda. Wstawic do nagrzaengo piekarnmika (240°C, z termoobiegiem- 200°C) i piec 10 minut. Nastepnie temperature pieczenia obnizyc do 220°C ( z termoobiegiem- 170°C) i piec jeszcze 35 minut.

Przepis z: „Backlust. Brot backen” nr 8/2013

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.