Salatka ziemniaczana z cukinia- portugalska

W moim ogrodku ogromnie obrodzila cukinia, przygotujcie sie zatem na spora ilosc przepisow z tym warzywem 😉

Dla 4 osob:

0,5 kg ziemniakow

400 g mlodej cukinii

1 lyzeczka ostrej musztardy

1 lyzka octu winnego

6 lyzek oleju

1 zabek czosnku

1 lyzka posiekanej natki pietruszki

1 lyzeczka suszonej bazyli (lub posiekanej swiezej)

sol, pieprz

Ziemniaki umyc i ugotowac w mundurkach. Obrac i posiekac w kostke, trzymac w cieple, np. na sicie, w parze. Cukinie umyc, odciac konce. Wrzucic do osolonej wody i ugotowac, tak aby nie byla zbyt miekka, pokroic w kostke. Z musztardy, octu, soli i pieprzu przyrzadzic sos, wymieszac z rozgniecionym zabkiem czosnku oraz pietruszka i bazylia. Cieple warzywa polac sosem i wymieszac. Podawac jako dodatek do obiadu lub na kolacje.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.