Chleb polski mieszany

Oj, bardzo dawno juz nie pieklam chleba, az moj prawie juz 4loetni zakwas zasnal w lodowce i bardzo trudno bylo go ponownie ozywic. Niemniej jednak operacja sie udala i chleb wyszedl przepyszny.

Skladniki na 2 bochenki:

zaczyn:

2-3 lyzki zakwasu zytniego

180 g maki zytniej

170 ml wody

Skladniki zaczynu wymieszac i ostawic pod przykryciem na co najmniej 12 godzin.

Ciasto:

300 g maki pszennej

500 g ciemnej maki zytniej

1/2 l wody

lyzka soli

olej

Obie maki wymieszac dokladnie z woda i odstawic na 20 minut. Skladniki ciasta wymieszac z zaczynem, wyrabiac 5 minut. Po chwili ponownie wyrabiac (Ciasto jest dosc mocno klejace). Przelozyc do naoliwionej miski. Przykryc i odstawic na godzine. Nastepnie ciasto wyjac na omaczony blat i zlozyc do srodka. Ponownie wlozyc do miski na 1 godzine. Nastepnie ciasto rozciagnac i zlozyc, podzielic na 2 czesc. Przelozyc do koszyczkow wzrostowych lub foremek. Odstawic na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzac do 250°C. Chlebki naciac i zwlizyc Wstawic do piekarnika. Po 10 minutach temperature obnizyc do 210 °C i piec jeszcze 30- 35 minut.

Przepis z ksiazki „Upiecz swoj chleb” B. Jakimowicz-Klein wyd. Weltbild 2011

Przepis uczestniczy w akcji:

Domowe pieczywo na zakwasie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.