Pasztet z kurzych watrobek z orzeszkami pistacjowymi

Bez pieczenia 🙂 Oryginal mial orzeszki piniowe, a ja zamienialam na pistacje. Z powodzeniem.

6-8 porcji:

50 g orzeszkow pistacjowych

150 g masla

1 cebula

1 jablko

5 galazek tymianku

gozdzik

ziarenko ziela angielskiego

1/2 kg kurzych watrobek

50 ml cydru, calvadosu lub soku jablkowego

sol, pieprz

100 g smietany kremowki 36%

Orzeszki uprazyc na suchej patelni i posiekac. Na patelni rozpuscic 2 lyzki masla, wrzucic posiekana cebule i jablo obrane i starte na tarce, 3/4 listkow tymianku, gozdzik i ziarenko ziela angielskiego. Smazyc mieszajac, az cebula zacznie sie zlocic. Dodac pokrojone watrobki, po 2-3 minutach podlac alkoholem lub sokiem, udusic do miekkosci. Wyjac gozdzik i ziele, doprawic do smaku sola i pieprzem. Zmiksowac blenderem na mus. Dodac reszte miekkiego masla i kremowke. Ponownie zmiksowac i ewentualnie przyprawic do smaku. Wlozyc orzeszki i wymieszac. Przelozyc do ceramicznej foremki, powierzchnie wygladzic i posypac poziostalymi listkami tymianku. Odstawic do schlodzenia.

Przepis z: „Moje gotowanie” nr 4/2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.