Tort jogurtowy z truskawkami

 

Sprawdzil sie na przyjeciu dla dzieci 🙂

Na forme o srednicy 26 cm:

4 jajka

280 g cukru

szczypta soli

170 g maki tortowej

30 g maki ziemniaczanej

2 lyzeczki proszku do pieczenia

10 platow zelatyny

700 g truskawek

450 g jogurtu naturalengo

500 g smietany kremowej

1 opakowanie cukru waniliowego

sok z 1 cytryny

Spod foremki wylozyc pergaminem, a boki wysmarowac tluszczem. Bialka oddzielic od zoltek i ubic na szytwna piane ze szczypta soli, wsypujac stopniowo 175g cukru. Dodac zoltka, lekko wymieszac lyzka. Make wymieszac z maka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, przesiac i stopniowo dodawac do jajek, lekko mieszajac lyzka. Mase przelozyc do foremki i wygladzic lyzka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok 30-35 minut. Wystudzic,  zdjac pergamin, przeciac biszkopt na polowe na dwa placki. Truskawki oczyscic, 2/3 posiekac na drobno, a pozostale przekroic na polowe i odlozyc do dekoracji. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie i odcisnac. Jogurt wymieszac z pozostalym cukrem i cukrem waniliowym. Smietane ubic na sztywno. Zelatyne rozpuscic z sokiem cytrynowym na niewielkim plomieniu (Uwaga: nie gotowac!) Powoli do zelatyny stopniowo dodawac jogurt (nie odwrotnie!) ciagle mieszajac. Odstawic w chodne miejsce na 10-15 minut. Gdy masa zaczyna tezec dodac smietane i wymieszac. Dodac pokrojone truskawki i wymieszac.  Spod tortu umiesci w tortownycy, wylozyc 2/3 masy jogurtowej, przykryc druga polowa biszkoptu, wylozyc pozostala mase na wierz i wygladzic. Na tezejacej masie umiesic truskawki do dekoracji. Odstawic do lodowki na co najmniej 2-3 godziny.

Przepis z: „Landgenuss” nr 3/2015

Przepis dodaje do akcji:

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.