Czekoladowa crostata

Wloska wersja francuskiej tarty 🙂

Na forme o srednicy 28 cm:

ciasto:

300 g maki

65 g cukru

1 lyzka cukru waniliowego

szczypta soli

1 jajko

1 zoltko

125 g masla

nadzienie:

300 g czekolady deserowej

400 g smietany kremowej

50 g cukru

1 lyzka cukru waniliowego

50 g masla

2 cl likieru pomaranczowego

1 jajko

1 bialko

Wymieszac make z cukrem, cukrem waniliowym i sola. Dodac jajako, zoltko i maslo posiekane na kawalki. Zagniesc ciasto, uformowac kule , zawinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 1 godzine. Nastepnie podzielic na 2 czesci- pierwsza to ok 2/3 ciasta a druga 1/3 ciasta. 2/3 ciasta rozwalkowac na szerokosc ok. 2-3 cm wiecej niz srednica foremki, przelozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki formujac wysoki brzeg. Czekolade polamac na kawalki, wlozyc wraz ze smietana do garnka i rozpuscic, wymieszac. Zdjac z palnika, dodac cukier, cukier waniliowy, maslo i likier. Wymieszac i nieco wystudzic. Nastepnie dodac jajko i bialko. Wymieszac, przelac na spod z ciasta. Z pozostalego ciasta uformowac waleczki. Crostate wstawic do nagrzanego piekarnia w temperaturze 160°C. Podpiec ok. 20 minut, nastepnie poukladac z waleczkow z ciasta kartke na wierzchu ciasta. Piec jeszcze 20-25 minut. Ciasto podawac dobrze wystudzone, gdyz inaczej nadzienie jest jeszcze plynne.

Przepis z: „Wohnen & Garten” nr 1/2014

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.