Salatka coleslaw z suszona zurawina i sliwkami

Coleslaw to klasyk amerykanskiej kuchni. Mnie udalo sie ja nieco „podrasowac” suszonymi sliwkami i zurawina 😉

Dla 4 osob:

600 g bialej kapusty

1 mala cebula lub szalotka

80 g majonezu

200 g kwasnej smietany

sol, pieprz, cukier

sok z cytryny (wedle uznania ok 2-3 lyzki)

garsc suszonej zurawiny

4-5 suszonych sliwek

Kapuste drobno poszatkowac, cebule drobno posiekac, wymieszac z kapusta. Sok z cytryny wymieszac z majonezem i kwasna smietana. Doprawic do smaku pieprzem, sola i cukrem. Wymieszac z kapusta, odstawic do lodowki na co najmniej godzine. Zurawine i sliwki namoczyc w wodzie, po 15 minutach odsaczyc na sicie. Sliwki drobno posiekac. Dolozyc do surowki i wymieszac.

Przepis uczestniczy w akcji:

Kuchnia Ameryki Północnej 2015 oraz Sałatki na grilla

Przepis z: „Meine Familoe& ich” nr 8/2012

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.