Keks z pieczarkami, serem i bialym winem

Nietypowy wypiek, ale swietnie smakuje. Najlepiej na kolacje 🙂

Na forme keksowa o boku 25 cm:

250 g pieczarek

100 ml bialego wina wytrawnego

2 zabki czosnku (zastapilam sola czosnkowa)

2 lyzki grubo posiekanej natki pietruszki

1 lyzka masla

3 jajka

150 g maki pszennej

125 ml mleka

50 ml oleju

1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

100 g startego sera (np tylzycki, gouda, cheddar, emmentaler)

sol, pieprz

Foremke keksowa wylozyc papierem do pieczenia. Pieczarki oczyscic i pokroic na plasterki. Czosnek drobno posiekac. Pieczarki i czosnek podsmazyc  na masle, zalac bialym winem, doprawic do smaku pieprzem i sola. Podgrzewac na malym ogniu mieszajac, az plyn calkowicie wyparuje. Zdjac ognia, dodac posiekana pietruszke i wymieszac. Odstawic do wystudzenia. W misce ubic jajka, dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszac. Wlac olej i mleko cienka strozka nie przerwajac mieszania. Dodac starty ser i pieczarkowa mase. Wymieszac. Przelozyc do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C ok. 45. Smakuje podawany z bialym winem 🙂

Przepis uczestniczy w akcji:

Pieczarkowy Tydzień 2015 

Przepis z ksiazki Oli Lazar „Keksy slodkie i slone” wyd. KDC, 2007 r.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.