Wielkanocny baranek pomaranczowy

Nasz tradycyjny wielkanocny wypiek. Tym razem o smaku pomaranczowym.

 

Na 1 foremke barankowa:

80 g maki pszennej

60 g masla

50 g cukru

25 g maczki kukurydzianej

2 nieduze jajka

pol lyzeczki proszku do pieczenia

kilka kropel aromatu pomaranczowego

2-3 lyzki soku pomaranczowego

100 g cukru pudru

1 pistacja

szczypta soli

Maslo utrzec z cukrem i szczypta soli. Dodac aromat i jajka, ubic. Oba rodzaje maki wymieszac z proszkiem do pieczenia i wsypac do masy. Wymieszac. Przelozyc do natluszczonej i wysypanej maka foremki, foremke zamknac. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 35 minut. Przestudzic 10 minut. Z soku pomaranczowego i cukru pudru sporzadzic lukier, ktorym polac baranka. Pisacje przekroic na pol i z kazdej polowki zrobic oczy baranka.

Przepis z: „Dobre rady”.

Przepis dodaje do akcji:

 Wielkanocne Smaki - edycja V

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.